Capital.ba

Rod i kvalitet pšenice bolji nego lani, cijena neznatno viša

10.07.2024. / 9:00

BIJELJINA – U Semberiji je pod pšenicom, kao najrasprostranjenijom strnom žitaricom, bilo zasijano oko 15.000 hektara i žetva je uglavnom završena, rekao je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Sreten Vučković.

pšenica

Foto: Pixabay

On je naveo da je, osim solidnog ovogodišnjeg prinosa u Semberiji, dobar i kvalitet pšenice.

Prema njegovim riječima, prosjek roda u Semberiji ove godine biće oko pet-pet i po tona po hektaru, ne veći, što će moći da bude potvrđeno za nekoliko dana.

Za razliku od prošle godine kvalitet je znatno bolji, a cijena tek neznatno veća“, rekao je Vučković.

On je dodao da je, prema podacima Odjeljenja, pšenica uglavnom prodavana otkupljivačima, organizatorima otkupa, a manje prerađivačima.

Normalno je da je jedan broj proizvođača, koji ima skladišne kapacitete, uskladištio svoj rod čekajući bolju cijenu otkupa, a sigurno je i to da poljoprivredni proizvođači ne mogu biti zadovoljni cijenom sa kojom je izašao `Žitopromet` od 35 feninga po kilogramu“, rekao je Vučković.

On je pojasnio da, ako se uradi kalkulacija proizvodnje pšenice, sigurno da je za jedan hektar, računajući od sjetve pa do žetve, proizvođač uložio oko 2.000 KM po hektaru.

Vučković smatra da bi svi u razgovorima o cijeni ovog strnog žita trebali da uzmu aktivniju ulogo, s obzirom na to da je na berzama ona veća od trenutno ponuđene u Semberiji za otkup.

Svi u lancu proizvodnje prodaje moraju biti zadovoljni – poljoprivredni proizvođači, i mlino-prerađivači i organizatori otkupa, ali se to iz godine u godinu ne događa, pa evo i ove godine kada imamo završenu žetvu, a nemamo još cijenu otkupa pšenice”, rekao je Vučković i dodao da je problem što svi organizatori otkupa-mlinoprerađivači u cijenu već ukalkulišu podsticaj, te se cijena za poljoprivrednika dodatno snizi.

Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!