Capital.ba

Ubica Tesle: Kineski brend na dobrom putu da postane “kralj svijeta”

04.07.2024. / 9:01

PEKING – Vodeći kineski proizvođač električnih vozila, BYD, sustiže Teslu u prodaji, prema podacima o prodaji koje je objavio Rojters.

FOTO: BYD

Kompanija je u drugom kvartalu zabilježila povećanje prodaje električnih vozila za 21 odsto – to znači 426.039 EV od aprila do juna, što je samo 12.000 vozila manje od Teslinih procijenjenih isporuka za isti vremenski period.

Ovo stavlja BYD u dobru poziciju da postane vodeći svjetski dobavljač, procijenjuje britancska agencija.

Uz to, Tesla je prijavio pad isporuka od pet odsto u poslednjem kvartalu, što je prvi put da je kompanija ikada doživjela pad u dva uzastopna kvartala. Proizvodnja je smanjena za više od 20.000 primjeraka u odnosu na prvi kvartal.

Mnogo je faktora koji utiču na Teslin pad, ali najveći je vjerovatno činjenica je napustio jeftine modele u korist robotaksija i “distopijskih zvijeri” od nerđajućeg čelika, kao što je Cybertruck.

Sa druge strane, BYD automobili su jeftini, a nedavno predstavljeni model Seagull košta od 10.000 dolara naviše.

B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!