Capital.ba

Neočekivani rast inflacije u Kanadi u maju

26.06.2024. / 15:31

OTAVA  – Godišnja stopa inflacije u Kanadi neočekivano je ponovo ubrzala na 2,9 odsto u maju, dok su mjere osnovne inflacije takođe porasle, prema podacima Statistics Canada, umanjujući šanse za novo snižemje kamatne stope Banke Kanade u julu.

FOTO: Pixabay

Banka Kanade ranije ovog mjeseca prvi put je poslije četiri godine smanjila svoju referentnu kamatnu stopu, dovodeći je na 4,75 odsto, nakon što je centralna banka navela da je stekla povjerenje da će inflacija nastaviti da se približava svom ciljanom nivou od dva odsto, prenosi Yahoo Finance.

Rast inflacije je iznenadilo analitičare, koji su očekivali da će ona pasti na 2,6 odsto sa 2,7 odsto u aprilu, prema istraživanju agencije Reuters.

Statistics Canada je u utorak saopštila da je ubrzanje uglavnom posljedica viših cjena usluga, koje su u maju porasle za 4,6 odsto nakon povećanja od 4,2 odsto u aprilu. Rast cijena usluga predvodile su mobilne usluge, turistički aranžmani, kirije i avionski prevoz.

Pomno praćene mjere osnovne inflacije Banke Kanade takođe su porasle u maju, ponovo iznenadivši analitičare. Indeks osnovnih potrošačkih cijena (CPI-median) porastao je sa 2,6 odsto u aprilu na 2,8 odsto u maju. Ekonomisti su očekivali da će CPI-median biti 2,6 odsto.

Analitičari navode da je inflacija u maju krenula u pogrešnom smeru, kao i da podaci pokazuju mnogo brži pritisak na cijene nego što je bilo očekivano. To dovodi u sumnju najavljenu mogućnost novog sniženja kamatnih stopa u julu. Banka Kanade bila je prva centralna banka u zemljama G7 koja je snizila kamatnu stopu.

Potrošačka inflacija u Kanadi usporila na 3,4 odsto u maju

iznenadno povećanje cijena podstaklo je tržišta novca da smanje opklade na sniženje kamatne stope kada Banka Kanade bude donela svoju sljedeću odluku 24. jula na oko 45 odsto, u poređenju sa više od 70 odsto u ponedeljak.

U ponedeljak je kanadski guverner Tif Meklem (Tiff Macklem) ponovio da, ako inflacija nastavi da se smanjuje, „razumno je očekivati dalja smanjenja,“ ali da će centralna banka donositi odluke o kamatnim stopama „od sastanka do sastanka“. Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!