Capital.ba

BMW sprema električni M3

24.06.2024. / 9:01

MINHEN – Već neko vrijeme, BMW se priprema za ozbiljan ulazak u svijet električnih automobila sa Neue Klasse platformom.

BMW

FOTO: Pixabay

Dio toga će biti i sportski automobili, a sad je poznato i šta će ih pokretati. BMW je dugo radio na sistemu sa četiri motora, i očekuje se da će objaviti svoju prvu sportsku limuzinu 2026. ili 2027. godine.

Prodavaće se paralelno sa modelom M3 koji, naravno, ima benzinski motor. Ovaj model možemo nazvati i električnim M3, mada će biti na drugoj platformi. Šef M odseka Frank van Mel je rekao da će električni pogonski sistem ići čak do 1.341 KS (1.000 kW).

On je istakao da će novi električni sportista “pobijediti sve što ste ikada vidjeli”, jer BMW razvija sopstvene električne motore.

Predviđa se da će nova električna sportska limuzina biti automobil sa najbržim ubrzanjem u istoriji te marke, i da će joj do 100 km/h trebati manje od 3 sekunde. Električni motori bi mogli biti hlađeni vodom i uljem, a arhitektura od 800V omogućiće ultrabrzo DC punjenje.

Van Mel je takođe otkrio da će baterije sportskog modela imati drugačiju hemiju od ostalih modela Neue Klasse, kao i poboljšani sistem hlađenja.

Proizvođač automobila osmislio je sistem koji može da kontroliše šasiju automobila i precizno reguliše obrtni momenat na svakom točku, poboljšavajući dinamiku automobila i “čineći da se osećate kao Alisa u zemlji čuda”. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!