PRIJEDOR, Svečanim proglašenjem pobjednika u spremanju tradicionalnih jela danas je Mrakovici završena privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari”.
U pripremanju teleće čorbe među osam timova ugostiteljskih i srednjih stručnih škola iz Republike Srpske najuspješnija je bila ekipa Upravno-ugostiteljske škole iz Doboja.
Umješnost mladih kuvara u pripremanju tradicionalnih kotlića ocjenjivala je stručna komisije, čiji je predsjednik bila profesor Slavica Višekruna iz Banjaluke.
Drugo mjesto, za kvalitetno pripremljenu mađarsku čorbu, pripalo je ekipi Ugostiteljsko-trgovačko turstičke škole iz Banjaluke, dok je treće mjesto osvojila ekipa Ekonomsko-ugostiteljske škole iz Prijedora koja je u svom kotliću pripremila teleću ragu čorbu.
“Dani zime na Kozari” juče su imali sportski karakter, a u tradicionalnim igrama nadmetalo se 14 ekipa iz Kozarske Dubice, Oštre Luke, Gradiške, Doboja, Prnjavora, Kostajnice, Broda, Laktaša, Banjaluke i grada domaćina Prijedora.
Najbolja, kao i prošle godine, bila je ekipa iz Kozarske Dubice, čiji su takmičari ostvarili pobjedu u dvije od pet disciplina. Druga je bila ekipa iz Banjaluke, a treća iz Gradiške.
Manifestaciju “Dani zime na Kozari” drugu godinu uzastopno organizovala je Turistička organizacija opštine Prijedor, uz podršku opštine, radi promocije turizma u Nacionalnom parku Kozara.