SARAJEVO, U Sarajevu je danas promovisano 18 menadžera edukovanih za praćenje međunarodnih standarda u oblasti sprečavanja i eliminisanja uzroka trovanja hranom /HACCP/.
Zvanje HACCP menadžera je novo u BiH, a stiče se dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom postojećih menadžera, kako bi se unapredilo provođenje zakonskih mjera u oblasti proizvodnje i potrošnje hrane.
“Zbog rastućeg nepovjerenja potrošača u kvalitet hrane, kao i zbog brojnih trovanja hranom koja se dešavaju, neophodno je ozbiljnije pristupiti kontroli kvaliteta hrane i njenoj zdravstvenoj ispravnosti po standardnim principima”, rekla je na promociji Esada Nuhbegović, predstavnica Društva za trgovinu, posredovanje i konsalting “Bio-base”.
Kompanija “Bio-base ” je organizovala obuku menadžera koji će pratiti ispravnost hrane od nabavke sirovine do konačnog proizvoda na tržištu.
Prošle godine u BiH je zvanje HECCAP menadžera steklo 68 lica.