BANJALUKA, Izvršni direktor Udruženja građana “Plava sfera” Ljubo Janjić izrazio je danas nadu da će naredne godine biti usvojeni podzakonski akti Zakona o sigurnosti hrane BiH i da će nakon toga biti poznato kako će zdrava hrana i zdravi prehrambeni proizvodi biti obilježavani.
On je na prezentaciji sistema kvaliteta koji se tiču bezbjednosti hrane u Ministarstvu trgovine i turizma RS podsjetio da je 2004. godine u BiH usvojen Zakon o sigurnosti hrane, ali da Agencija za bezbjednost hrane u BiH još nije donijela podzakonske akte.
“Nadamo se da će Savjet ministara BiH, koji je nadležan za to, naredne godine usvojiti te akte, te da će nakon toga biti poznato i kako će zdrava hrana i zdravi prehrambeni proizvodi biti obilježavani kod nas” – rekao je Janjić.
Izvršni direktor udruženja “Plava sfera”, koje se bavi zaštitom potrošača, rekao je da je neophodno da potrošači u RS i BiH znaju šta su aditivi i uopšte sastojci hrane te da svaki proizvod na ambalaži treba da ima naznačen sastav, kako bi mogli da prepoznaju zdrav i kvalitetan prehrambeni proizvod.
Janjić je rekao da je ovaj skup organizovan kako bi se nevladine organizacije osposobile da štite potrošače.
On je dodao da se građani posredstvom udruženja potrošača mogu informisati kako da prepoznaju zdrave prehrambene proizvode i kako kupiti kvalitetne proizvode koji neće štetno uticati na zdravlje ljudi.
Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je važno da potrošači znaju svoja prava, obaveze, ali i mogućnosti kako da prepoznaju kvalitetan i zdravstveno bezbjedan proizvod.
Profesor Fakulteta za preduzetni menadžment u Novom Sadu Zdravko Glušica, govoreći o Sistemu bezbjednosti hrane ISO 22000 i “Hasap” standardu rekao je da je neophodno sa ovim standardima uvoditi i druge standarde koji su u tijesnoj vezi sa bezbjednošću hrane, a to su Sistem menadžmanta kvaliteta, Sistem ekološkog menadžmenta, Sistem bezbjednosti hrane i Sistem zaštite informacija.
On je naglasio da sisteme kvaliteta kompanije uvode zbog sebe, kako bi ovi standardi zaživjeli među radnicima i menadžmentom preduzeća, a ne samo da to čine zbog zakonskih obaveza.