BEOGRAD, U odnosu na ranije, piletina danas, za potrošača u Srbiji, važi za luksuznu robu.
Tako je, prije tačno tri godine, kilogram pilećeg filea prodavan za manje od 400 dinara, dok se sada nudi i za 750 dinara po kilogramu.
Tako veliki skok, ipak, nemaju svinjsko ili juneće meso. Ove vrste su se, poslije septembarskog skoka, sada vratile na nivo s početka godine.
U “Rodi” svinjski but košta 489, juneći 645, krmenadla 429 dinara, dok je pileće meso u prosjeku 366, a pileći file 738 dinara. U “Maksiju” i “Tempu” za juneći but treba izdvojiti po 619, svinjski but 459, pileći file 673, a pileće meso 334 dinara. Potrošači u “Idei” juneći but plaćaju 629, svinjski 459, krmenadlu 429, dok je piletina 329, a pileći file 669 dinara…
– Kupovina mesa je u značajnom padu, jer su potrošači prinuđeni da kalkulišu u kupovini osnovnih životnih namirnica, a najviše se prodaju one vrste mesa koje su na akciji – tvrde u trgovinskim kućama. – Pokušavamo da zadržimo cijene na postojećem nivou, pa i da ih smanjimo, jer smo svjesni koliki je atak na novčanike potrošača izazvao jesenji talas poskupljenja. Novosti