PIROT, Pirotska mljekara dnevno preradi oko 10.000 litara mlijeka. Mlijeko za preradu obezbjeđuje se od kooperanata sa područja pirotskog okruga.
Od aprila oko 80 odsto proizvoda naći će se na inostranom tržištu, a 20 odsto biće plasirano na tržištu Srbije, uglavnom u Beogradu.
Kačkavalj će se plasirati pod nazivom “stari pirotski kačkavalj”.
Kapaciteti pirotske Mljekare su oko 60.000 litara prerađenog mlijeka dnevno u jednoj smjeni. Od kooperanata sa područja pirotskog okruga dobijaju 10.000 litara kravljeg mlijeka dnevno. Otkup mlijeka plaćaju od 30 do 35 dinara po litru. Kooperanti su zadovoljni cijenom.
Miroljub Simonović, koji je penziju stekao u Tigru, sada u štali ima dvije visokomliječne krave i godišnje preda oko 1.000 litara mlijeka.
“Čim je Mljekara počela ponovo da radi postao sam njihov kooperant i za sada sam zadovoljan uslovima koje nude. Stočni fond bih povećao ukoliko i moj sin odluči da se bavi stočarstvom”, rekao je Simonović.
Od početka februara mljekara Eko-teman grup otkupljuje i kozje mlijeko po cijeni od 45 do 50 i ovčje od 95 do 100 dinara. Prerada u kačkavalj i sir počeće kada budu obezbjeđeni uslovi, odnosno za mjesec dana kada se završi jagnjenje. U Mljekari planiraju i postupno proširivanje kapaciteta.
“Otkupom kvalitetnih jagnjadi i jaradi, već od ovog proljeća, formiraćemo naše osnovno stado na farmi Bijele vode na Staroj planini i tako obezbijediti sigurno snabdijevanje mlijeka za preradu”, kaže Dragan Janaćković, organizacioni direktor Mljekare.
On još dodaje da je Mljekara spremna da zainteresovanim stočarima podijeli 50 do 80 koza ili ovaca kako bi formirali ili povećali svoj stočni fond, a mlijeko predavali mljekari. Stado bi na taj način i otplaćivali. Planira se otkup oko 5.000 jagnjadi i do 1.500 jaradi.
“Za stari pirotski kačkavalj zainteresovani su kupci iz arapskih zemalja pa smo preduzeli neophodne radnje za obezbjeđivanje HALAL standarda koji očekujemo u martu”, kaže Janaćković. Poslije toga radiće na uvođenje HASAP-a i standarda 9001. Ispitivanje proizvoda u niškom institutudalo je odlične rezultate pa će “stari pirotski kačkavalj” na osnovu tradicionalnog postupka i recepture uskoro biti dostupan potrošačima. Politika