SOFIJA, Bugarsko Sobranje odlučilo je da se vino ubuduće može proizvoditi samo od grožđa, te zadužilo kontrolne organe nadležne agencije za vinograde i vino da kontrolišu provođenje ove odluke.
“Odlučili smo da se vino proizvodi samo od grožđa i da se ne pravi od maline, jagode…. Ukoliko neko smatra da smo ga na bilo koji način oštetili, sada je trenutak da između dva čitanja zakona dostavi svoje prijedloge”, izjavio je izvršni direktor Agencije “Vinogradi i vino” Krasimir Koev.
Bugarski parlament odlučio je da proizvođači vina, rakije i mastike ubuduće poštuju standarde. Rakija će se proizvoditi od grožđa sa minimalnim sadržajem alkohola 40 stepeni.
Prema novoj odluci, svaki građanin će imati pravo da preradi do tonu grožđa u vino i rakiju za domaće potrebe. “Može da proizvede i pet tona ukoliko je petočlana porodica, ali nema prava da prodaje bez odgovarajuće registracije”, dodao je Koev.
Bugarska raspolaže sa oko 75 000 hektara vinograda.