BEOGRAD, U Beogradu je otvoren Sajam etno hrane i pića, na kojem će se predstaviti oko 350 domaćih i stranih izlagača sa oko 1.500 različitih proizvoda.
Sajam, koji će trajati do 29. novembra, otvorila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković koja je istakla da Srbija ima ogroman potencijal u proizvodnji tradicionalnih prehrambenih proizvoda.
Napominjući da se vrijednost tradicionalne proizvodnje hrane u Evropi procjenjuje na oko 15 milijardi evra godišnje, ona je navela da Srbija pruža podršku proizvođačima tradicionalne hrane.
Ona je dodala da u Srbiji ima više od 30 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom.
Cilj sajma je predstavljanje manjih poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača i njihovih proizvoda koje prave na tradicionalan način, kako bi se stvorili novi brendovi i pronašla nova tržišta.
Na sajmu su predstavljeni domaći proizvođači po regionima, kao i proizvođači iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Republike Srpske, Federacije BiH, Ruske Federacije i Italije.
Manifestacija je namijenjena distributerima, snabdjevačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana i trgovinskih radnji, šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva.
Tokom manifestacije, koja se održava na Beogradskom sajmu, biće upriličena izložba rukotvorina, a posljednjeg dana sajma i revija torti.
Sajam je otvoren od 10.00 do 19.00 časova. Srna