BEOGRAD, Vinarije na području Topola u ovoj godini bi trebalo da proizvedu oko 700.000 litara raznih vrsta vina.
Ta vina će biti proizvedena od, uglavnom, italijanskih i francuskih sorti groždja, izjavio je Tanjugu predsjednik te opštine Dragan Jovanović.
Najpoznatije marke srpskih vina, kao što su ‘Trijumf’, ‘Varijanta’, ‘Harizma’, ‘Rodoslov’ i druga, proizvode se u pravo u Topoli, a izvoze u Rusiju i zapadnoevropske zemlje. Odnedavno, kaže Jovanović, izvoze se i u Kinu.
Pored vinarije ‘Aleksandrović’, koja godišnje proizvodi oko 300.000 litara vina, od Kraljevih podruma se očekuje oko 100.000 litara. Prve količine od oko 150.000 litara, daće i dvije nove vinarije, koliko i brojni individualni proizvodjači u Topoli.
Jednu od dvije nove vinarije otvara advokatska familija Avramović, koja zastupa Novaka Djokovića, i koja u Topoli ima oko 40 hektara pod lozama. Drugu, kapaciteta 200.000 litara vina, otvorila je porodica povratnika iz Kanade u Topolu.
“Nadamo se da ćemo u ovoj godini dostići oko 1.000 hektara vinogorja tih takozvanih bezvirusnih sorti groždja od kojih su najpoznatije i, u Topoli najzastupljenije, italijanske i francuske sorte”, rekao je Jovanović.
Podsjetivši da u Topoli postoji dio vinogorja koji je pod starim srpskim lozama, Jovanović kaže da će one morati da se zamijene novim, budući da su izloženi raznim virusima, i da se nada da će se u vinogorjima naći i autohtona srpska sorta loze “Morava”.
Prema riječima Jovanovića, Topola pomaže proizvodjače vina na više načina, a jedan od njih je da proizvodjači svih vrsti voća svakodnevno dobijaju sms o prisutnosti virusa u zemlji i vazduhu.
Na području Topole su čuveni Kraljevi vinogradi, obnovljeni poslije višedecenijske nebrige. Obnavljanje je počelo 2004. godine a tri godine kasnije dobijena su prva vina. U 2011. godini vina iz Kraljevog vinograda osvojila su šest zlatnih medalja i postala apsolutni šampioni kvaliteta.
“Naša vina su ekskluzivna , jer se koristi 60 procenata od ukupne proizvodnje groždja da bi se dobilo kvalitetno odnosno vrhunsko vino, a ostatak se odbacuje. Tako da trenutino imamo proizvodnju od 15.000 do 20.000 litara. Planiramo proširenje vinograda, koji je danas na nekih 11,5 -12 hektara, a u doba kraljevine bili su na više od 40 hektara”, rekao je Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Karadjordjević.
Reljić navodi i da su Kraljevi vinogradi, sjem što proizvode vino, i mjesto koje u centralnoj Srbiji posjeti najveći broj turistia. Zadužbinu Kralja Petra, dodaje, godišnje posjeti oko 100.000 turista koji pored znamenitosti dinastije Karadjrodjević mogu da vide i vina stara devet decenija.
“U podrumima imamo vino iz perioda od 1920. do 1940. godine, kao i vino koje proizvodimo od obnavljanja vinograda. Ta vina čuvaju se u posljednjem nivou kraljevog podruma, koji je arhitektonsko djelo njemačkog inženjera, koji je uspio, da na ovom posljednjem niovu, bez bilo kakvih pomagala, ovdje temperatura i leti i zimi iznosi 12 stepeni”, rekao je Reljić. Tanjug