NOVI SAD, Direktor Departmana za stočarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Dragan Glamočić tvrdi da je količina kancerogenog otrova aflatoksina u mlijeku u dozvoljenim granicama, kao i da nema razloga za paniku, jer može slobodno da se pije.
“Prema rezultatima analize stočne hrane obavljene u laboratotiji Poljoprivrednog fakulteta, sadržaj aflatoksina u litru sirovog mlijeka je 0,024 do 0,49 mikrograma. Zato nema razloga za paniku i mlijeko možemo da pijemo u normalnim količinama, kao što ga inače konzumiramo”, rekao je Glamočić na konferenciji za novinare na Poljoprivrednom fakultetu.
On je dodao da u Srbiji problem nastaje jer su u suprotnosti propisi o mlijeku i o stočnoj hrani. “Propisi za mlijeko, koji su dozvoljavali 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu, pooštreni su prije godinu i po dana. Propise za kukuruz i hraniva nismo pooštrili i u njima je dozvoljen visok sadržaj aflatoksina. Ako ta hraniva, koja su zakonski ispravna, dajemo životinjama dobijamo povećanu koncentraciju i u mlijeku”, naveo je Glamočić.
On je poručio Ministarstvu poljoprivrede Srbije da razmisli o podizanju dozvoljene granice za aflatoksin u mlijeku, kako bi se Srbija “uskladila sa ostatkom svijeta”.
“Bolje je suočiti se sa nečim i priznati problem, te podići dozvoljenu granicu aflatoksina, nego uništiti poljoprivredu i primarne proizvođače, s obzirom da je Srbija veliki proizvođač kukuruza. Potrošači nisu ugroženi. Ne može niko da kaže da ljudi u Americi oboljevaju više od nas od kancera i drugih bolesti, a dozvoljavaju koncentracije aflatoksina mnogo veće od naših”, rekao je Glamočić.
On je potvrdio da postoji stočna hrana koja je van dozvoljenih granica, ali je naglasio da je to stvar kontrole na tržištu. “Ako uklonimo ta hraniva, automatski ćemo riješiti problem i u mlijeku”, naglasio je Glamočić.
On smatra da je sada navažnija kontrola na farmama i na ulazu sirovine u mljekare. “Država mora da ima valjane adsorbente, materije koje se koriste da vežu dio viška aflatoksina i koji ekonomski nisu veliko opterećenje za proizvođača, a njihovom upotrebom može se svesti nivo tog mikotoksina na dozvoljene granice. Adsorbenti, naime, već nakon tri ili četiri dana smanjuju nivo aflatoksina, a koštaju od tri /oko 0,02 evra/ do 16 dinara /oko 0,14 evra/ dnevno po jednom grlu, što nije veliki trošak”, konstatovao je Glamočić.
U Srbiji, kao i u EU, dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mlijeku je do 0,05 mikrograma po jednom kilogramu, dok je u mnogim drugim zemljama Evrope i svijeta dozvoljena granica 0,5 mikrograma po jednom kilogramu. Srna