BEOGRAD, Srbija je imala pravo na bescarinski izvoz vina u Evropsku uniju od 60.000 hektolitara, ili šest miliona litara, i prvi put je tu kvotu iskoristila lani.
Međutim, najveći dio izvezenih vina nisu bila flaširana, već točena.
To su uglavnom jeftina i u suštini bezimena vina, koja će završiti pod ko zna kojim nazivom u hipermarketima.
“Bez obzira na tu činjenicu, ipak je to veliki pomak za nas”, rekao je vlasnik vinarije “Mačkov podrum”, Sava Jojić iz Iriga, jedan od članova “Udruženja vinara Vojvodine, prilikom susreta sa poslenicima sedme sile okupljenim u Društvu agrarnih novinara.
Prema riječima Jojića cilj je da na evropsko tržište izađu etiketirana vina Srpskih vinara, što nije nimalo lako s obzirom na to da u Evropi postoji blaga hiperprodukcija.
Na ovom susretu bilo je riječi o aktuelnim zbivanjima u vinarstvu, problemima koji tište vinogradare i vinare i prijedlozima kako ih prevazići. Još jednom je ukazano na neophodnost udruživanja vinogradara i vinara, uz isticanje primjera dobre prakse iz inostranstva. Tanjug