SARAJEVO, U BiH je, na bazi naučno zasnovane procjene rizika, uspostavljena maksimalno dozvoljena količina aflatoksina M1 u proizvodima od mlijeka, koja nije definisana na nivou Evropske unije, dok je u pojedinim zemljama EU različito regulisana, a u većini država uopšte nije.
U BiH se ovo prvi put desilo, tako što je, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, Savjet ministara BiH usvojio Informaciju o provedenim aktivnostima Agencije u vezi sa naučnim mišljenjem o sadržaju aflatoksina M1 u proizvodima od mlijeka, sa prijedlogom MDK vrijednosti za aflatoksin M1 u tim proizvodima.
Prisustvo kontaminata, poput aflatoksina M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima, može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za potrošače.
Djeca su posebno osjetljivija na negativne efekte, zbog većeg unosa aflatoksina po jedinici tjelesne mase, nerazvijenosti imunološkog sistema, kao i činjenice da je mlijeko značajan dio njihove ishrane, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.
Zbog mogućeg prisustva aflatoksina M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima, potrebno je pažnju usmjeriti na proizvodnju hrane za životinje u pogledu mogućeg prisustva aflatoksina B1.
Loša prevencija u ovom koraku predstavlja rizik po zdravlje ljudi i životinja, te je potrebno preduzeti preventivne mjere smanjenja fungalnog rasta i produkcije mikotoksina.
Imajući u vidu navedeno, Agencija za bezbjednost hrane BiH je 19. avgusta dostavila nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH “Informaciju sa preporukom za pojačane mjere kontrole hrane i hrane za životinje prilikom uvoza i na tržištu BiH”.
Od nadležnih organa tada je zatraženo da radi osiguranja visokog nivoa zaštite zdravlja potrošača pojačaju mjere kontrole na eventualnu kontaminiranost mikotoksinima kukuruza i proizvoda od kukuruza namijenjenih ishrani ljudi i životinja, kako prilikom uvoza, tako i u skladištima i prometu. (Srna)