BEOGRAD, Nijedna računica ne odgovora srpskom, ionako ispražnjenom novčaniku.
Statistika kaže da je inflacija za godinu dana iznosila 2,7 odsto, a u radnjama je u tom periodu sve poskupjelo za najmanje 25 odsto.
Mesne prerađevine proteklih dana u Srbiji poskupjele su od četiri do devet odsto, pa sada za kilogram suvomesnatih proizvoda treba platiti i do 100 dinara više.
– Zbog nestabilnosti kursa, proizvođači sirovina i repromaterijala, prije svega folija i ambalaže, podižu svoje cijene što se odražava i na finalne cijene suvomesnatih proizvoda – ističu klaničari. – Ako se nastavi sa ovakvim kretanjem kursa, uskoro će doći i do novog skoka cijena, jer je apsolutno sve poskupjelo od ulaznih sirovina u proizvodnji mesnih prerađevina.
Pojedini mesari, međutim, podigli su cijene samo određenim proizvodima, jer je promet slab, pa mnogi stoga oklijevaju. Trenutno, mahom se traže jeftinije varijante suvomesnatih proizvoda, parizera, salama, pašteta, viršli.
U trgovinama trenutno su šarolike cijene mesnih proizvoda, trajnih ili polutrajnih iz iste kategorije. Zavisno od proizvođača, čajna kobasica se u prodavnicama trenutno prodaje u rasponu od 890 do 1.300, a na “akcijskom sniženju” može da se kupi i po 590 dinara. Za viršle sada treba platiti od 300 do 390 dinara, a stišnjenu šunku od 450 do 560 dinara. Zlatiborska suva svinjska pečenica staje 2.939 dinara, a može se naći i za oko 2.000 dinara. Rekorder u cijeni svakako je hercegovački delikates, svinjski dimljeni pršut, za koji potrošači treba da izdvoje 3.285 dinara. Novosti