BEOGRAD, Prvi specijalizovani Sajam fine hrane i pića jugoistočne Evrope “Kulinarija” biće održan u Beogradu od 23. do 25. septembra, radi povećanja konkurentnosti domaćih firmi i privlačenja stranih kupaca, najavili su danas organizatori.
Na sajmu se očekuje učešće oko 100 izlagača, kao i posjeta oko hiljadu kupaca, a predstaviće se firme iz Srbije, regiona, među kojima i BiH, te Austrije i Italije.
Na sajmu će, između ostalog, biti predstavljeni i džemovi, slatka, voćni sokovi, šumske pečurke i tartufi, šunke i pršute, gurmanski sirevi, med iz ekološki očuvanih sredina, najčistija izvorska voda, vina i rakije, biljni čajevi i sve vrste organske hrane.
Organizator sajma je Belekspo centar, a partneri su USAID, Ministarstvo poljoprivrede, Privredna komora Srbije, GTZ i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).
“Kulinarija” će prvi put na jednom mjestu spojiti proizvođače sa vodećim profesionalnim kupcima iz regiona i Evrope, koji snabdijevaju velike trgovinske lance, specijalizovane radnje delikatesne hrane, hotele, restorane, institucije i ketering kompanije.
Unapređenjem proizvodnje i marketinga, zemlje jugoistočne Evrope su prerasle svoja tradicionalna tržišta dijaspore i izrasle u ozbiljne igrače na međunarodnom tržištu hrane, a u 2009. godini, zemlje regiona su izvezle hranu i poljoprivredne proizvode u vrijednosti više od četiri milijarde dolara, saopštili su organizatori.
Zahvaljujući intenzivnoj potražnji, pojedini lokalni proizvođači su od svojih brendova načinili globalna imena.
Tartufi i šumske pečurke iz jugoistočne Evrope danas su na jelovniku najboljih njujorških restorana, maline su poslastica u tokijskim dizajn hotelima, a sirevi, pršut, vina i voda postali su dio standardne ponude u delikatesnim prodavnicama Londona, Rima, Berlina, Moskve i Singapura.
Sajam će biti održan u Belekspo centru u Beogradu.