BERLIN, Kolač od limuna bez ijednog limuna, sok od narandže bez narandže, čokoladni keks bez čokolade – u njemačkim prodavnicama i restoranima je sve više prehrambenih proizvoda koji se proizvode od jeftinih surogata.
Kako navodi njemački radio Deutche welle, ni sir više nije sir! Do ovog zaključka došli su sanitarni inspektori tokom kontrole uzoraka ovčjeg sira, uzetih iz Berlinskih restorana, trgovina i pekara.
Sirom se može zvati samo onaj proizvod koji u sebi sadrži 100 odsto mlijeka. Međutim, mliječne masti se sve češće zamjenjuju jeftinom mješavinom biljne masti, vode, belančevina u prahu i aroma.
Ovom zamjenom za pravi sir, proizvođači uštede i do 40 odsto troškova.
Jeftini imitati su u Njemačkoj dozvoljeni, ali da li su i opasni po ljudsko zdravlje, pita njemački radio i u odgovoru navodi mišljenje Manuele Marin, stručnjaka za ishranu, koja objašnjava da “oni nisu štetni” i da “nema razloga za brigu”.
Lista takozvanih “varljivih proizvoda” je duga, navodi Deutche welle – šunka napravljena od ostataka mesa i hemijskih pojačivača ukusa, italijanski sos od bosiljka bez ijedne kapi maslinovog ulja, sladoled od vanile bez prave vanile…
Stručnjaci tvrde da krivicu velikim dijelom snose i sami potrošači koji, u trci za što jeftinijim proizvodima, kupuju ono što se nudi po najnižoj cijeni.
“Kada bismo bili spremni da za životne namirnice izdvojimo više novca, mislim da bi i proizvođači manje koristili jeftine imitate. Ovako, da bi udovoljili željama kupaca, a istovremeno zadovoljili i svoj interes, ne preostaje im ništa osim da koriste jeftine vještačke proizvode”, smatra Manuel Marin.