SARAJEVO, Turisti koji se odluče da posjete Bosnu i Hercegovinu u svojim preporukama kasnije uvijek ističu da se “tamo dobro jede”, više od 80 odsto ih traži isključivo tradicionalnu kuhinju i ne odlaze dok ne upoznaju autohtonu hranu, navodi predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.
“Ne dođe nijedan turista, a da ne proba jela s roštilja, jagnjetinu s ražnja, teletinu ispod sača i zalivene poslastice”, tvrdi Hadžić, navodeći da poreklo ovih jela nije ispitano, ali da su toliko dugo na prostorima BiH da su prihvaćena kao lokalna.
Mišljenje predsjednika Udruženja je da domaći ugostitelji treba da imaju u opticaju i bečku šniclu i italijanske pice, ali da im prioritet treba da bude tradicionalna kuhinja koju gosti i očekuju.
Hadžić upozorava da treba da se sačuva ono po čemu je država prepoznatljiva, a naglašava i vrijednost tradicionalnog posuđa kao što su bosanski lonac, ćupovi, drveno posuđe…
Turistima, kaže, posuđe tog tipa predstavlja pravu atrakciju – oduševljeni su kada im se jelo servira u zemljanoj posudi.
“U skladu sa higijenskim i tehničkim uslovima objekti u BiH treba da promovišu zemljano posuđe i vrate tradiciju od pre 100 godina”, uveren je Hadžić koji, kada su u pitanju cene, naglašava da je tradicionalna kuhinja i jeftinija u odnosu na evropsku hranu.