PARIZ, Cijena kakaa je ove sedmice dostigla svoj najviši ovogodišnji nivo zbog straha od nedovoljne ponude na svjetskom tržištu, dok je cijena kafe pala.
Sve veći broj analitičara očekuje da kakao bude drugi put tokom sezone 2013-2014 deficitaran. Deficit ovog artikla tokom sezone 2012-2013 mogao bi da dostigne 200.000 tona, upozoravaju stručnjaci kanadske Komerzbank.
Toliki deficit bio bi četiri puta veći nego što je predvidjela Međunarodna banka za kakao (IČO) za ovu sezonu koja se završava krajem septembra i iznosi 52.000 tona.
Cijene kakaa je u ponedeljak u Londonu i u Njujorku porasla na rekordan ovogodišnji nivo na 2657 dolara po toni.
Neravnoteža između ponude i potražnje je posljedica nepovoljnih klimatskih uslova na plantažama kakaa u zapadnoj Africi, glavnom regionu za proizvodnju ove kulture. Dug sušni period u julu, i previše kiše u avgustu uticao je nepovoljno na period cvjetanja i zrenja.
Na pad proizvodnje uticao je program borbe protiv ilegalnog gajanje kakaa na Obali Slonovače, najvećeg proizvođača ove kulture na svijetu, kao i smanjenje subvencija proizvođačima za kupovinu pesticida u Gani, drugom najvećem svjetskom izvozniku .
Nasupret kakau, cijena kafe od 1.660 dolara po toni je u utorak u Londonu dostigla najniži nivo u posljednje tri godine, a cijena arabike je dostigla četvoroipogodišnji minimum u Njujorku.
Cijena kafe već mjesecima pada zbog prevelike ponude posebno iz Brazila, najvećeg izvoznika kafe u svijetu, i koji očekuju veliki obim proizvodnje i ove godine iako se radi o dvogodišnjem minimumu.
Cijena šećera je ove nedelje varirala, u Londonu je pala a u Njujorku je u porasla dostigavši najviši nivo od 1. jula ove godine.
Rast cijene šećera na njujorškom tržištu je podstaknuta padom dolara.
Tržište šećera ostaje pogađeno prevelikom ponudom četvrtu godinu za redom. Situacija se dodatno usložnjava i najavom da će ovogodišnja berba šećerne repe u Indiji biti bolja nego što se očekivalo. (Tanjug)