BERN, Domaći sirevi činili su u Švajcarskoj u prošloj godini više od dvije trećine ukupne potrošnje, a svaki građanin ove zemlje u prosjeku je pojeo 21,37 kilograma sira u 2014.
Iako su sirevi domaćih proizvođača u Švajcarskoj i dalje dominantni na tržištu, sirevi iz uvoza već osam godina povećavaju svoj udio u ukupnoj potrošnji, pokazuje jedno istraživanje kompanije Svicerlend čiz marketing (Switzerland Cheese Marketing).
U 2014. potrošnja stranih sireva učestvovala je sa 30,4 odsto u ukupnoj potrošnji, odnosno, sa 6,4 kilograma po stanovniku, u prosjeku, i bila je veća 1,76 odsto u odnosu na 2013, prenosi švajcarski list 20 minit.
Istovremeno, i potrošnja domaćih sireva je takođe porasla, ali po nižoj stopi (1,46 odsto), na 14,95 kilograma prosječno po stanovniku, a najprodavanija marka bila je “mocarela”.
Švajcarci su među najvećim potrošačima sira u svijetu, i to na sestom mjestu, iza Francuske, Islanda, Finske, Njemačke i Estonije, prema podacima Međunarodnog udruženja mlekarske industrije.
Količinski, potrošnja sireva u Švajcarskoj dva puta je manja od mesa, a dva puta veća od potrošnje čokolade. Tanjug