BRISEL, Suve šljive, namaz od malina, hladno cijeđeno ulje od sjemena bundeve, sirovi med sa šljivom u prahu i ajvar iz Srbije, dobili su nagrade za prvoklasni ukus.
To je objavio International Taste Institut, koji i dodjeljuje te nagrade.
Gotovo 200 svjetskih kuvara i somelijera okupilo se u Briselu kako bi proizvođačima dali objektivne i profesionalne ocjene o ukusu i kvalitetu njihovih proizvoda, rekao je Loren van Vašenhov, direktor Međunarodnog instituta za ukus.
“Glavni kuvari čuvenih restorana, veliki majstori odlikovani mišelinovim zvezdicama, nosioci titula najboljih somelijera probali su na slijepo najraznovrsnije proizvode iz cijelog svijeta: oni koji su ostavili najjači utisak na žiri dobili su nagradu Superior Taste Award”, objasnio je on.
Predstavnici domaćih nagrađenih kompanija – Agranela iz Valjeva, Real Red Raspberry iz Bečeja, Ecovital iz Bikić Dola, Happy Honey iz Beograda/Kučeva i Strela iz Leskovca, prisustvovaće ceremoniji dodjele nagrada 24. juna u Briselu.
Tamo će biti u prilici da da promovišu srpsku industriju visokokvalitetne hrane kao i da istraže nove poslovne mogućnosti sa kuvarima, somelijerima, predstavnicima evropskih maloprodajnih lanaca i distributerima.
Projekat za konkurentnu privredu USAID-a podržao je srpske proizvođače visokokvalitetne hrane u trci za ovu nagradu sa hiljadama drugih proizvodjača hrane i pića iz skoro stotinu zemalja. Tanjug