BEOGRAD, Zbog površne kontrole i česte upotrebe aditiva, kvalitet prehrambenih proizvoda na domaćem tržištu ipak je pod znakom pitanja, iako su oni sličnog kvaliteta kao i u drugim zemljama istočne Evrope.
Doktor biohemijskih nauka Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu Stanislava Gorjanović rekla je da je kvalitet hrane u Srbiji „pod znakom pitanja“, ukazavši da je zakonska regulativa usaglašena sa evropskim standardima, ali da se ne primjenjuje u potpunosti.
– Kontrola kvaliteta je prilično površna i sporadična, pa se često svodi na određivanje sadržaja teških metala i mikrobiološke ispravnosti hrane, što nije dovoljno – upozorila je Gorjanović.
Kako kaže, u hrani potencijalno postoji čitav niz štetnih materija, koje je neophodno analizirati, posebno zbog toga što na tržište stižu proizvodi iz ražličitih dijelova svijeta.
– Srbija spada u takozvano istočno tržište, na kome mogu završiti proizvodi lošeg ili sumnjivog kvaliteta – objašnjava Gorjanović i dodaje da nedostatak kontrole čini domaće tržište još pogodnijim za plasman nekvalitetene robe, pa na njemu mogu završiti proizvodi koji ne mogu proći striktnu kontrolu razvijenih zemalja.
Govoreći o kontroli kvalitata hrane, Gorjanović je naglasila da ona nije svuda redovna i u prilog tome navela analizu prisustva pesticida u voću i povrću, koja se na beogradskim pijacama povremeno radi, što u unutrašnjosti nije slučaj. Tanjug