BEOGRAD, Na svjetskom tržištu, mesna industrija Srbije ozbiljne rezultate može da postigne samo ako objedinimo sve naše kapacitete i ponudimo dovoljnu količinu atraktivnog i kvalitetnog proizvoda, kojim tržište možemo kontinuirano da snabdijevamo – kaže za “Novosti” Jaroslav Stupavski, direktor “Karneksa” iz Vrbasa i drugi čovjek “MK grupe”, u čijem sastavu ovaj kombinat posluje manje od godinu dana.
Druge proizvođače na ovom tržištu, kako kaže, ne vide kao konkurecniju.
– Cilj nam je da napravimo neku vrstu udruženja i da zajednički nastupimo na velikim i zahtjevnim tržištima Rusije, Kine, SAD – otkriva Stupavski. – Svako od nas je, pojedinačno, isuviše mali da bi se sam pojavio na tim tržištima, na kojima, kada pominjemo cifre vezane za našu godišnju proizvodnju, često pitaju da li mi tu količinu nudimo na dnevnom nivou.
Mesna industrija u Srbiji, ističe prvi čovjek “Karneksa”, generalno ima problem sa kvalitetnim sirovinama. Firma koju vodi ima tri farme, kapaciteta 100.000 tovljenika, a uz to, da bi podmirili godišnje potrebe za sirovinama, koje bi ove godine trebalo da budu oko 130.000 tovljenika, gotovo četvrtinu nabavljaju na slobodnom tržištu, u Srbiji, ali i u inostranstvu, kako bismo dobili kvalitet koji nam je neophodan. Naše hladnjače su pune, tako da trenutno problema nemamo, ali, u svakom slučaju, Srbija bi morala mnogo toga da uradi na poboljšanju kvaliteta svinja koje se nude.
– Na našim farmama upravo se sprovodi ogledni tov, sa grlima uvezenim iz Austrije, Danske i Njemačke. Vidjećemo koja će se najbolje pokazati, pošto nam je cilj da već u drugoj polovini godine, počnemo sukcesivnu zamjenu genetskog materijala na farmama, da bismo došli do većeg broja prasića po krmači, a takođe i do većeg procenta mesnatosti tovljenika – zaključuje Stupavski. Novosti