BERLIN, Organska vina proizvedena u Evropskoj uniji će od ove godine moći da se prodaju uz odgovarajući sertifikat.
Unija je postrožila propise o organskoj proizvodnji vina kako bi konkurisala organskim vinima iz Novog svijeta, odnosno Južne Afrike, Australije, Čilea i SAD.
I dosad su evropska vina mogla da nose oznaku da su proizvedena “od organski proizvedenog grožđa”, ali time nije bio pokriven cijeli proces proizvodnje.
Prema novim propisima, organska vina iz EU ne smiju da sadrže sorbinsku kiselinu, zabranjena je i desumporizacija, a nivo sulfita ne smije da pređe 100 mg po litru crnog i 150 mg po litru bijelog vina i rozea.
Strogim pravilima se takođe reguliše i upotreba pesticida na grožđu.
Procijenjuje se da se u EU grožđe za proizvodnju organskih vina gaji na 75.000 hektara. Najveći dio tih površina je u Italiji. Slijede Francuska i Španija. Tanjug