BEOGRAD, Stočarstvo u Srbiji je na najnižim granama, a srpski seljak u prosjeku po gazdinstvu gaji manje od dvije krave.
Kako je istakao profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić prosjek u EU je oko 50 grla po gazdinstvu.
Profesor Mekić, koji je na Poljoprivrednom fakultetu šef Katedre za odgajivanje i reporodukciju domaćih životinja, kazao je da sunovarat u stočarstvu traje stalno od 1990-ih.
“Broj grla u stočarstvu se konstantno smanjuje. U 2009. smo proizveli 100.000 tona junećeg mesa, a ove godine 18.000 tona manje”, istakao je Mekić.
Profesor je naveo da je u 2011. proizvedeno 81.000 tona goveđeg, 271.000 tona svinjskog, 24.000 ovčijeg, 103.000 tona živinskog i oko 48.000 tona ostalih životinjskih masnoća, što je “prilično malo”.
Mekić je naveo da Srbija u izvozu nije iskoristila ni 10 odsto dozvoljene kvote za izvoz junećeg mesa na tržište EU, jer nena dovoljnih količina.
“Tržište EU godišnje potražuje 600.000 tona junećeg mesa i Ministarstvo poljoprivrede mora da se organizuje i da nađemo način da proizvedemo dovoljne količine junetine, robe koju možemo da izvezemo i ispunimo kvotu od 8.700 tona,” kazao je on.
Profesor je dodao da je za Srbiju drugo po značaju tržište zemalja potpisnica sporazuma o Zoni slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA), zatim Rusija, na kojem roba iz Srbije dugo ima povlašćen status, a odnedavno je dozvoljen bescarinski izvoz ovdašnjih poljoprivrednih proizvoda i na tržišta Bjelorusije i Turske, kao i u Sjedinjenih Američkih Država.
Prema popisu iz 2011, u Srbiji ima 937.000 svih kategorija goveda, a od toga osnovno stado za rasplod broji svega 542.000 krava i junica.
Ima nešto manje od 3,3 miliona svinja, od čega krmača i suprasnih nazimica svega 485.000, dok je ovaca 1,46 miliona i 130.000 tona, što je opet nedovoljno, ocijenio je Mekić.
Mekić je istakao da razvoj treba zasnivati na privatnom farmerstvu, da moraju biti stvarani robni proizvođači, njihovi proizvodni kapaciteti procijenjeni i pomoći im da steknu takav status.
Profesor je predočio da seljaci više nemaju ekonomsku računicu da se bave stočarstvom, a glavni problem je paritet cijena budući da je u novembru kilogram žive vage teleta koštao 350 dinara, a za tele težine 150 kilograma je trebalo izdvojiti 52.500 dinara, odnosno 460 evra.
Ukoliko je seljak tovio domaće june do mase od 500 kilograma, a cijena tovne junadi je 230 dinara po kilogramu žive vage, kod prodaje se dobije 115.000 dinara, ili 1.020 evra.
Pri tom je trošio koncentrat, energiju, radio i ostvario gubitak, zaključio je Mekić. Tanjug