SINGAPUR, Redovno konzumiranje soje smanjuje rizik od raka dojke kod Kineskinja, ukazuje studija obavljena na Nacijonalnom univerzitetu Singapura i na američkim univerzitetima Južne Kalifornije i Minesote.
Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 34.000 singapurskih Kineskinja, starosti od 45 do 74 godine, koje su praćene tokom deset godina, izvještava DPA.
Ustanovljeno je da su one učesnice u istraživanju koje su dnevno konzumirale sojin protein u količini koja odgovara jednoj porciji sojinog sira ili čaši sojinog mljeka bile izložene 18 odsto manjem riziku da obole od raka dojke od onih ispitanica koje su konzumirale manje soje.
“Naša studija je pokazala da količina soje koju je potrebno konzumirati nije velika i da ju je lako ostvariti u tipičnoj azijatskoj ishrani”, izjavio je vođa istraživanja, profesor Koh Vun Puaj.
Studija je takođe pokazala da je rizik oboljevanja od raka dojke najviše smanjen kod onih ispitanica koje su prošle menopauzu, imale viši indeks tjelesne mase i koje su duže konzumirale soju.
Rezultati ove studije slični su onima dobijenim kod osam ranijih sličnih istraživanja, obavljenih na azijskim ženama. Međutim, studije na bijelim ženama nisu dale tako ubedljive rezultate, a najverovatnije objašnjenje je da su bijele žene ipak konzumirale nedovoljne količine soje.
Profesor Koh ipak upozorava protiv konzumiranja pretjeranih količina soje jer to može da dovede do gihta.