BANJALUKA, Smanjenje procedure za registraciju ugostiteljskih objekata na samo tri dana, rezanje troškova za prijavljivanje ugostiteljske djelatnosti, ali i stavka da će ubuduće kao konobari moći raditi isključivo radnici sa završenom ugostiteljskom školom, samo su neke novine navedene u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu RS.
Nacrt zakona Ministarstvo trgovine i turizma RS objavilo je na svojoj internet stranici, a on će u predloženoj formi ući u postupak javnih rasprava, tokom kojih će ugostitelji RS moći izložiti dodatne primjedbe i sugestije na njegov sadašnji tekst.
Izmjenama je predviđeno da nadležni organ lokalne uprave, ukoliko ugostitelj ispunjava uslove, mora odobriti početak rada u roku od tri dana od trenutka podnošenja zahtjeva.
Nacrtom zakona izbrisana je obaveza ugostitelja da uz zahtjev za registraciju nadležnom organu dostavlja pisanu i ovjerenu izjavu o ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, što takođe predstavlja smanjenje administrativnih formalnosti u postupku registracije ugostiteljske djelatnosti.
Između ostalog, predviđeno je da ugostitelj mora ispunjavati uslove za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u pogledu poslovnog prostra, opreme i uređaja, što će tržišna inspekcija u roku od 45 dana od dana registracije provjeravati.
Svakako jedna od najbolnijih tačaka domaćih ugostitelja, koja se tiče dužine radnog vremena ugostiteljskih objekata, u okviru izmjena i dopuna Zakona u ugostiteljstvu ostaje na lokalnom nivou odlučivanja, tako da će se za pomjeranje radnog vremena objekata ugostitelji morati boriti na lokalnom nivou.
Željko Tatić, predsjednik Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma RS, ocijenio je da je ulazak u postupak izmjena Zakona o ugostiteljstvu RS odličan potez.
On je komentarišući osnovne izmjene istakao kako radeći u Banjaluci nije imao nikakav problem da djelatnost registruje za jedan dan, ali je naveo da se dužina trajanja procedure registracije razlikuje od grada do grada.
“Kada je u pitanju Banjaluka, nama daleko veći problem predstavlja radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Ovo je veliki grad u koji stiže sve veći broj turista, koji kada dođu iza 12 časova nemaju gdje da jedu”, rekao je Tatić, dodavši da na potezu Gradiška – Laktaši ugostitelji mogu raditi od nula do 24 časa.
On je ocijenio kako je predviđena stavka da će konobari morati imati završenu srednju ugostiteljsku školu takođe veoma pozitivan pomak.
“Ugostiteljstvom treba da se bave ljudi koji su u struci školovani za taj posao ili oni koji su položili dovoljan broj stručnih ispita za to. Mislim da bi ovakva odredba, između ostalog, sigurno podigla školovanje u ugostiteljskoj školi na viši nivo”, ocijenio je Tatić kratko dodavši da bi trebalo da bude sasvim normalno “da svako radi svoj posao”.
Iz Privredne komore RS potvrdili su nam da su upoznati s najnovijom objavom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu RS, te da će u najskorijem roku održati jave rasprave tokom kojih će privrednici ugostiteljskog sektora moći da iznesu svoj stav o novim zakonskim rješenjima. Nezavisne novine