BEOGRAD, Sirevi i pojedine vrste jogurta i mlijeka kompanije “Imlek”, kao i maslac, sirevi i vajkremovi kompanije “Mlekoprodukt” od juče su skuplji u prosjeku za oko dva odsto.
Slobodan Petrović, generalni direktor “Imleka”, kaže da je ova kompanija korigovala cijene samo nekih proizvoda iz svog asortimana.
– Prilikom posljednje korekcije cijena naših proizvoda usljed rasta cijena sirovog mlijeka, cijene nekih artikala, kao što su sirevi i neke vrste jogurta i mlijeka, tada nismo dirali. Sada smo morali da ih korigujemo jer nam se poslovanje po starim cijenama tih proizvoda više ne isplati. Dakle, nije u pitanju podizanje svih cijena naših proizvoda već samo korekcija cijena pojedinih vrsta proizvoda – kaže Petrović.
U pitanju su jogurt “moja kravica” u roze pakovanju i mlijeko sa 3,8 odsto mliječne masti, čija je cijena uvećana za 1,5 do dva dinara po litru, ali i sireva.
– Cijena sireva uvećana je za oko 20 do 25 dinara po kilogramu, zato što se za proizvodnju jednog kilograma sira utroši oko 10 litara mlijeka – kaže Petrović.
Kilogram “Imlekove” gaude ili edamera u radnjama sada košta oko 840 dinara. Inače, trgovci su dobili saopštenje od “Imleka” da će im ova kompanija ubuduće isporučivati jogurt sa 2,8 umjesto sa 3,2 odsto mliječne masti.
Petrović objašnjava da je “Imlek” smanjio masnoću zato što je tako zdravije, ali i zato što u sirovom mlijeku koje se proizvodi u Srbiji nema dovoljno mliječne masti.
– Generalno gledano, mi na taj način idemo na približavanje standardizacije sa Evropskom unijom. U tim zemljama mlijeko se pravi sa 1,5 ili 2,8 odsto mliječne masti, a jogurti sa 2,8 odsto – kaže Petrović.
On dodaje da se „sada usklađuju sa tim standardima, ali to ne znači da prestaju sa proizvodnjom mlijeka i jogurta od 3,2 odsto“. – Potrošači treba da se naviknu na nov način proizvodnje – dodaje direktor „Imleka“. Blic