NEVESINJE, U Nevesinju se održava dvodnevna radionica u okviru projekta “Zaštita i valorizacija tradicionalnih hercegovačkih proizvoda”, koji ima za cilj da malim proizvođačima tradicionalnog sira iz mijeha pomogne da komercijalizuju proizvodnju i zaštite prizvod u skladu sa standardima EU.
U naredne tri godine desetak nevesinjskih proizvođača dobiće finansijsku pomoć za uređenje prostora za proizvodnju sira iz mijeha.
Sa predstavnicima lokalne vlasti dogovoreno je da se u bivšoj kasarni preuredi jedna prostorija koja bi služila kao komora za dozrijevanje sira.
Ovaj projekat nastavak je aktivnosti programa “Okusi Hercegovinu” kojeg finansira Ministarstvo inostranih poslova Italije preko nevladine organizacije Ukodep.
Danas, drugog dana radionice, biće predstavljen pravilnik proizvodnje sira iz mijeha, a lokalni proizvođači imaće priliku da daju svoje primjedbe i sugestije.
Predstavnici italijanske nevladine organizacije “Ukodep”, koja je nosilac projekta su juče, prvog dana radionice, zajedno sa stručnjacima sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, poznatim italijanskim proizvođačima sira, predstavnicima opštine i nevladinih organizacija diskutovali o procedurama za formiranje udruženja proizvođača sira od nepasterizovanog mlijeka i zajedničkim interesima proizvođača ovog tradicionalnog hercegovačkog proizvoda.
Osim u Nevesinju, “Ukodep” provodi projekte i u Trebinju, sa akcentom na medu – još jedanom tipičnom hercegovačkom proizvodu.