BEOGRAD, Potrošači ne znaju šta su to nutritivne i zdravstvene izjave i ne prave razliku između njih, a o tome šta su probiotici zna tek 64 odsto ispitanika, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja koje sprovodi IHIS Nutricionizam, članica Ihis Naučno-tehnološkog parka, u saradnji sa Asocijacijom potrošača Srbije (APOS).
Istraživanjem, pod nazivom “Koliko potrošači razumiju deklaracije prehrambenih proizvoda”, do sada je obuhvaćeno 700 ispitanika koji su popunili anketni list sa 15 pitanja, koji je postavljen na sajtu www.apos.org.rs, kao i slučajno odabranih potrošača.
Istraživanje ukazuje i na to da bi proizvođači morali prilikom reklamiranja svojih proizvoda precizno da istaknu da li i kakav efekat reklamirani proizvod ima na zdravlje ljudi.
Razliku između nutritivnih izjava “bogata vlaknima” i “izvor vlakana” znalo je samo 29 odsto ispitanika, a u istinitost nutritivnih i zdravstvenih izjava vjeruje tek njih 13 odsto.
Četvrtina ispitanih ne zna da li je zdraviji proizvod koji sadrži više zasićenih ili nezasićenih masnih kiselina, a 16 odsto misli da pirinač sadrži gluten.
Činjenica da informaciju o nutritivnoj vrijednosti proizvoda čita tek 35 odsto ispitanika, dok zdravstvene izjave zanimaju samo 13 odsto anketiranih, pokazatelj su da potrošači u Srbiji zapravo ne znaju o čemu ih deklaracija informiše.
“Ovo su jasni pokazatelji da je neophodno raditi na usklađivanju sa evropskim standardima i na edukaciji potrošača. Država je u obavezi da uskladi a proizvođači da primjene regulative o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane do kraja aprila 2015. godine”, kaže direktorka IHIS Nutricionizma i članica radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama dr Danica Zarić.
Istovremeno, kako dodaje, potrošača je neophodno upoznati sa činjenicom da nutritivna i zdravstvena svojstva proizvoda govore o njegovom kvalitetu i hranljivoj vrijednosti i da je upravo deklaracija mjesto koje pruža uvid u to kakav uticaj pojedine namirnice imaju na zdravlje.
Ona je podsjetila da će na trećem po redu međunarodnom savjetovanju “Hrana, ishrana & zdravlje III”, koje se održava 17. oktobra, biti riječi o uticaju probiotika i prebiotika na zdravlje ljudi i njihovoj primjeni u prehrambenoj industriji, kao i o označavanju prehrambenih proizvoda i dodataka ishrani.
Savjetovanje je namijenjeno proizvođačima prehrambenih proizvoda, jer je kompletna nastupajuća 2015. godina u znaku najvećih izmjena koje proizvođači moraju primjeniti na svojim proizvodima, navodi se u saopštenju IHIS-a. Tanjug