SARAJEVO, Međunarodni festival vina i gastronomije “Sarajevo vino fest”, koji svake godine okuplja najbolje i najpoznatije domaće vinare iz cijele regije sa više od 60 izlagača, otvoren je večeras u Sarajevu.
Portparol festivala Dragan Košavić izjavio je da je deveti po redu festival postao tradicionalan i da mu je kao i svake godine od osnivanja promocija vinske industrije i kulture vina, turističke i ugostiteljske ponude, proširenje gastro ponude u BiH, kao i promjena imidža BiH, te promocija i razvoj sajamskog i festivalskog turizma.
“Sarajevo vino fest` zauzeo je `crveno slovo` u kalendarima svih ozbiljnijih ugostitelja, vinara, vinogradara i turističkih radnika što je i bio naš cilj kada smo pravili prvi festival”, istakao je Košavić i dodao da, kako godine prolaze, raste broj izlagača na ovom festivalu.
Vlasnik i enolog vinarije “Vukoje” iz Trebinja Radovan Vukoje rekao je da je ova vinarija 2014. godine bila najbolja regionalna vinarija i najbolji proizvođač u jugoistočnoj Evropi na osnovu čega se može reći da BiH ima vrhunskih proizvođača.
Prema njegovim riječima, ova vinarija posluje 32 godine i primjer je kako se na prostorima BiH može odnjegovati vrhunsko vino.
“Vina koja dolaze iz vinarije `Vukoje` sa trebinjskog područja specifična su i jedna su od najcjenjenijih vina u regionu. Vinarija uzgaja carske vinograde koji su podignuti još 1894. godine, što znači da će ove godine biti 122. berba. Austrougari su dali ime carski vinogradi, jer su bili najbolji u Austrougarskoj monarhiji”, istakao je Vukoje.
Vinarija “Vukoje” izložila je na ovom sajmu najekskluzivnije “carsko vino”, koje je jedno od najbolje ocijenjenih vina na Balkanu.
Saradnik na razvoju novih proizvoda u vinariji “Jungić” iz Čelinca Irena Jungić Šćekić izjavila je Srni da je ova vinarija, koja je u usponu, za sada rasprostranjena na području banjalučke regije, a da im je cilj da budu prisutni na prostoru cijele BiH, prvenstveno sarajevske regije i Semberije.
“Trenutni kapacitet je 70.000 litara i približavamo se projektovanom kapacitetu vinarije od 100.000 litara”, istakla je Šćekićeva.
I ovaj put manifestacija će okupiti istaknute vinare, enologe, somelijere, degustatore, kuvare, ugostitelje, turističke radnike i javne ličnosti.
Festival organizuje udruženje gastronoma “Gastro kutak”, a tokom trajanja festivala danas i sutra biće održane i posebno osmišljene vinske i kulinarske radionice. Srna