BEOGRAD, Turistima iz Srbije, koji ove godine ljetuju u Crnoj Gori, ali i u Grčkoj, isplati se da od kuće nose rezerve hrane, jer je kraj obale gotovo sve skuplje, barem 20 odsto.
Posebno su velike razlike u cijenama svježeg mesa i delikatesa, ali i voća i povrća. Uobičajeno, hljeb je znatno jeftiniji u domaćim radnjama.
Cijene hrane ove sezone svuda su paprene, ali turiste kraj mora čekaju velika iznenađenja. Tako kilogram paradajza u jeku sezone košta od 80 centi pa do čak 1,5 evra na Jadranu i Egeju, dok je na pijacama u Srbiji ovih dana maksimalno 120 dinara. Kod cijene jaja, nema većih razlika. Za paket od 10 komada, turisti najčešće treba da izdvoje od 160 do 170 dinara.
– Ove godine sam na odmor ponijela malo salame, kačkavalja toliko da ne trošim evre za doručak – kaže Dragana S., Novosađanka koja se nedavno vratila sa odmora u Bečićima.
– Kupila sam hranu u Srbiji na poček od 200 dana. Tako sam uštedjela devize, ali čovjek ne može sve da nosi od kuće. Na moru su cijene uobičajeno nešto veće nego što su kod kuće. Najbolje je kupovati u hipermarketima, jer je tu povoljnije nego u malim dućanima.
U marketima na Jadranu, kilogram junetine staje oko sedam evra, oko 150 dinara više nego u trgovinama u Srbiji. Međutim, na Egeju juneći but je znatno skuplji i dostiže do 13 evra po kilogramu. Pileći file je papren u Grčkoj, kilogram se nudi i po 12 evra, u Crnoj Gori je za ovo meso potrebno odvojiti oko osam evra, dok je u srpskim trgovinama oko 600 dinara.
Komad pice najčešće iznosi do evro i po, koliko je i u Srbiji, dok je pecivo skuplje i do 20 odsto, pogotovo u Grčkoj.
– Sjever Grčke je uobičajeno nešto jeftiniji od juga ove države – kaže Beograđanin Draško N. koji je ljetovao sa porodicom u Haniotiju. – Jestivo ulje, kao i mlijeko najčešće može da se kupe za oko evro i po za litar. Desetak odsto skuplje je kada se pazare u manjim trgovinama. Jogurt i pavlaka su ipak jeftiniji u supermarketima u Srbiji. Ove godine pronašli smo i povoljniju ponudu pojedinih restorana. Miješano meso za dvoje je 12 evra, riba je od 14 do 24 evra, ali je u tu cijenu uračunat i bokal crnog vina.
U Crnoj Gori, pak, po restoranima ima pansionske (vrlo skromne) ponude za pet evra po obroku, dok je ručavanje “a la kart” značajno skuplje nego u najskupljim spskim kafanama. Tako se srpski specijalitet “karađorđeva šnicla” po primorskim restoranima u Crnoj Gori nudi za deset evra, dok je skromna porcija “šopske” salate oko 2,5 evra. Novosti