FOČA, Iako je za sve pravoslavne hrišćane počeo Božićni post i sa njim i promjene na meniju, posna trpeza u većini opština Srpske je skromnija nego prethodnih godina.
Kupovina riže i krompira je na zadovoljavajućem nivou, ali prodaja ribe i njenih proizvoda sve je manja.
Da je kupovna moć stanovnika slabija nego ranijih godina potvrđuju prodavci, koji kažu da će se na posnoj trpezi najviše naći krompira, pasulja i ribe iz konzerve.
U prijedorskom preduzeću “Ribarstvo-Saničani” ističu da, i pored posta, prodaja ide veoma slabo, a zelena pijaca je što zbog besparice, što zbog lošeg vremena gotovo prazna.
Slično je i u Doboju, gdje vjernici koji su otpočeli Božićni post najčešće kupuju riblje konzerve, koje su i najjeftinije.
Svježa riba za mnoge Dobojlije je skupa, pa malo ko može sebi da je priušti. Uglavnom se kupuje krompir, koji košta pola marke i pasulj, čija je cijena od tri do četiri marke po kilogramu.
Stanovnici Foče kažu da im je posna trpeza svake godine sve skromnija, a hrana sve skuplja.
– Riba je skupa, čak skuplja od mesa, a ribu ćete sigurno pojesti za jedan ručak, dok od kilograma mesa možete da pripremite makar dva-tri ručka – kaže Fočanka Ognjenka Janjić.
U ribarnicama u Foči kažu da i pored toga što je post počeo, nema gužve, ni navale kupaca.
– Iako je asortiman pojačan i svjež, prodaja je za sada skromna, nije čak bilo ni kupaca koji su ranije dolazili pred post da obezbijede više hrane – kažu u ribarnici “Ekoprojekt”.
Aleksandar Golijanin, vlasnik ribarnice, kaže da je najbolja prodaja za vrijeme krsnih slava, pa sa nestrpljenjem čekaju mušterije. U STR “Malović” kažu da su već pripremili akciju posnog programa.
– Najviše se kupuju sardine i tunjevina, koje su na akciji po cijeni od 0,99 maraka, dok je prodaja oslića za sada solidna jer je i na akciji – kažu u STR “Malović”.
Prodajom nisu zadovoljni ni u pekarama i prodavnicama brze hrane, koje se trude da raznovrsnim posnim programom privuku što više kupaca.
– Ne kupuje se mnogo. Studenti najčešće dolaze i kupuju posne sendviče sa tunjevinom i posnim sirom, čija je cijena 3,5 maraka, dok se girice slabije prodaju – kažu u fast fudu “Njam njam”.
Oni koji žele da za vrijeme posta imaju što raznovrsniju trpezu pronalaze nove recepte za pripremu posnih jela.
– Ovaj put postim prvu i posljednju sedmicu, a nerijetko postim i čitav Božićnji i Vaskršnji post. To je način da očistim dušu i tijelo i bolje se osjećam kad postim. Posnu hranu u smislu ribe, konzervi, posnog sira, pašteta i slično rijetko kupujem, sve je skupo, jedem ono što imam u kući. Dosta toga se ostavilo za zimu i opet je izbor veliki – rekla je Zorana Mićić, domaćica iz Zvornika.
Mesnice
Prodavci u mesnicama tvrde da post nije uticao na prodaju mesnih proizvoda i naglašavaju da prodaja ide bolje nego ikada.
Cijena kilograma ribe i ribljih proizvoda
kalifornijska pastrmka od 8,5 do 9,5
potočna pastrmka od 10,5 do 11,5
svježi šaran od 7 do 8,5
oslić od 4 do 7 maraka
riblji štapići i fišburgeri 5,47
sardina i tunjevina od 1,2 do 2
lignje od 6 do 9,5 maraka
Glas Srpske