BERLIN, Kopajući po jednom arhivu, njemački istoričar Hubert Ercman (75) slučajno je otkrio najstariji recept za spravljenje viršli.
Riječ je o listi sastojaka neophodnih za tzv. tirinšku barenu kobasicu, staru gotovo 600 godina.
“Prema receptu iz 1432. godine, tadašnji mesari su morali da koriste najčistije meso ili bi bili novčano kažnjeni”, izjavio je portparol Muzeja viršle nadomak Erfurta, glavnog grada Tiringije, u centralnoj Njemačkoj.
Pijace njemačkih srednjevjekovnih gradova imale su komitete zadužene za kontrolu kvaliteta namirnica.
Tirinška barena kobasica, koja se priprema od junećeg i svinjskog mesa, jedan je od simbola njemačke kulturne baštine i nezaobilazna hrana navijača na fudbalskim utakmicama.
Ercman je našao recept, ispisan mastilom, u debeloj knjizi od pergamenta dok je istraživao jedan arhiv u Vajmaru.
Ovo otkriće dokazuje da je već u srednjem vijeku postojala svojevrsna zaštita potrošača.