PRIJEDOR, Fabrika za preradu voća “Prijedorčanka” ove godine preradiće 13 000 tona raznih vrsta voća ili oko tri hiljade tona više nego u 2006. godini.
Otkup i prerada bazirani su na šljivi, kruški i jabuci, a prerađene su i izvjesne količine šumske jagode, te višnje, maline, kajsije, kleke, drenjka, dunje i zove.
Službenik za odnose sa javnošću u ovom preduzeću Ljiljana Vukelić rekla je da će za dvadesetak dana biti završena prerada jabuke, čime će biti zaustavljena linija za proizvodnju koncentrata.
“Narednih nekoliko mjeseci prerada će biti bazirana na destileriji i na sortiranju suvih šljiva i duboko zamrznutog voća”, dodala je Vukelićeva.
“Prijedorčanka” trenutno ima 55 zaposlenih, a u sezoni u ovoj fabrici radi i više od 100 radnika.
Najveći dio proizvodnje “Prijedorčanka” izveze na tržišta SAD, Češke, Slovačke, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.