SARAJEVO, Bosna i Hercegovina posljednjih godina bilježi konstantan rast broja turista koji posjećuju zemlju tokom cijele godine.
S povećanjem broja turista povećava se i broj halal turista koji imaju posebne zahtjeve u pogledu hrane, smještaja, mogućnosti obavljanja molitve… Pripremanje hrane po halal standardu spada u jedan od najvažnijih zahtjeva modernog halal turiste.
Centar za edukaciju Udruženja kuhara u BiH u saradnji sa sa Agencijom za certifikovanje halal kvalitete priprema drugu grupu kuhara za certifikovanje halal standarda, najavljeno je iz tog udruženja.
Obuka će biti organizovati s ciljem osposobljavanja kuhara za pripremu i posluživanje jela koja su u skladu sa halal standardom BAS 1949:2010 i Vodičem za certifikovanje halal uslužnih djelatnosti. Po završetku obuke kuhari-članovi Udruženja kuhara će dobiti certifikat „Halal kuhar“.
Na globalnom planu halal-turističko tržište je jedno od najbrže rastućih u svijetu, a halal-tržište Bosne i Hercegovine je najznačajnije u ovom dijelu Evrope.
Certifikovanje halal kuhara koje provode Udruženje kuhara BiH i Agencija za certifikovanje halal kvalitete zasigurno će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi, boljoj valorizaciji turističkih vrijednosti, uvezivanju certifikovanih halal proizvođača sa ugostiteljstvom i boljoj poziciji Bosne i Hercegovine na halal turističkom tržištu, ističu iz Udruženja kuhara BiH. Fena