BERN, Švajcarci su sve manji ljubitelji sladoleda, pa potrošnja te poslastice opada iz godine u godinu.
U 2014. pojelo se 42,5 miliona litara sladoleda, dok je u 2013. potrošnja iznosila 43,5 miliona litara.
Uzrok negativnog trenda jesu manje povoljni vremenski uslovi, ali i sve veća orijentacija građana ka zdravoj ishrani, navode u udruženju proizvođača i trgovaca u ovom sektoru Glasuis (Glacesuishe), prenosi švajcarski list 24 sata.
Ljudi sve više pažnje posvećuju zdravoj ishrani, tako da potrošnja sladoleda ne prestaje da opada još od 2003. godine, ističu u ovom udruženju.
Dodaju da potrošači sve više traže mala pakovanja sladoleda, kao i one napravljene od prirodnih sastojaka.
“Danas ljudi sve više brinu o načinu ishrane, i u skladu s tim mijenjaju i potrošačke navike”, kaže psiholog Kristijan Fajter.
Iako pozdravlja promjenu u pravcu brige o zdravlju, naglašava da je važno povremeno se i opustiti i sebi priuštiti neki užitak kao što je porcija sladoleda.
Prvi industrijski sladoled na švajcarskom tržištu pojavio se prije 90 godina, na poljoprivrednom sajmu u Bernu 1925. godine. Prvi krem-sladoled datira iz 1949. godine. Tanjug