ZAGREB, Prodaja svježe i smrznute piletine, pačetine, ćuretine pala je u Hrvatskoj gotovo 40, a ostalih vrsta mesa oko 25 posto, otkako su ovih dana zaredale inspekcijske kontrole hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.
Dok gotovo svakodnevno cure novi nalazi iz mjerodavnih laboratorija o nekoj od salmonela, povjerenje potrošača opasno je narušeno, prvo za uvozne, a sada dijelom i za domaće proizvode – i sve je više onih koji, i neopravdano, zbrajaju štetu.
Gotovo iz svih trgovačkih lanaca spremni su na komentar, ali neslužbeni, s obzirom na to da nakon nalaza resornog ministarstva, u kojima su apostrofirani i za najmanje prekršaje, pušu i na hladno.
Jedan od trgovaca kazao je za Večernji list kako je prodaja svih vrsta mesa u njegovim trgovinama ovih dana pala i 50 posto.
Svježa perad, koja bi prije planula u nekoliko dana, posebno ona po dampinškim cijenama iz Poljske, Mađarske, Italije…, sad se tek prodaje u bescjenje.
Mađarske patke od oko 2,5 kilograma, kakve bi ranije i uz cijenu od 50-ak kuna (15 KM) planule gotovo isti dan, proteklog su se vikenda u jednom trgovačkom lancu, četiri dana prije isteka roka, prodavale za 9,99 kuna po kilogramu (2,5 KM), a kilogram poljskog pilećeg filea, kojem je donedavno redovna cijena bila 50 kuna (15 KM), sad se prodaje za 29 kuna (8 KM).
To svježe meso prošlo je više od 1.000 kilometara, a sada se, kako ga zbog kratkoga roka trgovci ne bi bacili, prodaje po cijenama izvan svake pameti.
Branko Bobetić, direktor udruženja proizvođača u mesnoj i mliječnoj industriji Croatiastočar, kaže kako se svakome može dogoditi neki propust.
Ali, potrošačima bi prvi signal za kupovinu trebao biti kratak lanac dostave koji za 12 do maksimalno 24 sata od klaonice do trgovine mogu garantovati samo domaći proizvođači koji su svakodnevno i pod vlastitim rigoroznim samokontrolama. Večernji list