BANJALUKA , Mesoprerađivači i klaoničari iz RS već nekoliko mjeseci uvoze velike količine svinjskih polutki, subvencionisanih od strane Austrije, što stvara ogromne probleme domaćim proizvođačima i dodatno uništava njihovu proizvodnju.
Tvrde to lideri pojedinih udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji ističu da je posebno zabrinjavajuća činjenica da se te polutke prodaju čak i kao svježe meso, iako im treba mnogo više od 72 časa, u kom periodu se smatraju svježim, da “doputuju” iz Austrije. Sa druge strane, mesoprerađivači tvrde da je jedan od osnovnih razloga za uvoz, u ovom slučaju svinjskog mesa, upravo nekonkurentnost domaće proizvodnje, odnosno veće cijene.
Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kazao je da uvoz velikih količina svinjskih polutki, prema njihovim saznanjima, traje duže od dva mjeseca, navodeći da ih uvoze gotovo svi klaoničari.
“To je zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da se meso kao svježe može prodavati samo 72 časa od klanja. Međutim, 24 časa nakon klanja se gubi odmah u startu na hlađenje tih polutki, pa kad izračunate da od Austrije do tržišta RS transport traje sigurno 24 sata, uz evidenciju, carinske prelaze, istovar, klaoničku preradu, konfekciju, nejasno je koliko dana i časova ostaje za prodaju”, pojasnio je Maljčić. On je naveo da je domaće proizvođače i ranije uništavao ovakav subvencionisan izvoz.
“Država koja je jaka stimuliše svoju proizvodnju, a pošto ima viška mesa subvencioniše izvoz i izvozi tamo gdje su najlabilnije mjere za zaštitu domaće proizvodnje”, rekao je on i dodao da se u državama u koje se tako izvozi, a kakva je situacija s BiH, uništava matična proizvodnja stoke i ona tada postaje zavisna od uvoza. On je istakao da, ako i ove godine proizvodnja bude nerentabilna, a uvoz svinjskih polutki subvencionisan, domaći farmeri nemaju računa da se bave tom proizvodnjom.
“Nakon toga, klaoničari kažu da nemamo dovoljno svinjetine i moramo uvoziti. Jednostavno, naruši se lanac”, tvrdi Maljčić i dodaje da u ovakvim situacijama treba pritiskati institucije RS i BiH da se poštuju zakonske mjere. Situacije poput ove, kazao je on, uništavaju domaću proizvodnju, smanjuje se bruto društveni proizvod, a manje je i punjenje budžeta.
Ranko Sarajlić, farmer iz Gradiške, kaže da je nebitno da li su te polutke subvencionisane ili ne, ali da je problem što one dolaze po nenormalno niskim cijenama. Dodao je da su zbog toga proizvođači u problemima, jer su te svinjske polutke ispod cijene koštanja u domaćoj proizvodnji.
“Nikada ne znamo koliko će neka moćna država subvencionisati svoj izvozni proizvod, a ovu državu to ne interesuje niti se ko uključuje da se ovome stane na kraj”, zaključio je Sarajlić.
Sa druge strane, Nemanja Vasić, iz Udruženja mesoprerađivača RS, kazao je da su svinjsko i goveđe meso na bescarinskom režimu, a da je jedino pileće ostalo na carinskom režimu, što je uslovilo da ta proizvodnja bude razvijena i konkurentna.
“Svinjski program i goveđe meso su praktično nekonkurentni, pošto su mnogo jeftiniji u okruženju. Mesoprerađivači su zainteresovani za otkup domaćeg mesa ukoliko je to cjenovno konkurentno ili približno konkurentno”, rekao je Vasić.
On je dodao da je, ako imate cijenu svinjskog mesa iz Evrope za, primjera radi, 2,5 KM, a domaći farmeri prodaju po četiri KM, normalno da niko neće kupovati jer to nije realna cijena. Istakao je da je problem kod prerađivača taj što imaju konkurenciju gotovih proizvoda, pa ako kupe skuplju sirovinu ne mogu biti konkurentni. Nezavisne novine