VARŠAVA, Poljaci su uglavnom imali reputaciju velikih potrošača kobasica i suvomesnatih proizvoda ali, u stvari, činjenica je da su najveći konzumenti voća i povrća u Evropi, navodi se u studiji Evropskog savjeta za informisanje o hrani /EUFIC/.
Prema istraživanju koje je objavljeno na internet sajtu, a koje je obavljeno u 19 država, Poljaci su na vrhu liste prema tome koliko u prosjeku u toku dana konzumiraju voće i povrće.
Oni u prosjeku dnevno konzumiraju sa 577 grama voća i povrća, dok su Italijani sa 452 grama na drugom mjestu.
Jedino se u Poljskoj, Njemačkoj, Austriji i Italiji primjenjuje proporuka da se dnevno konzumira 400 grama voća i povrća, navodi se u ovom istraživanju.
Francuska je pala na devetu poziciju sa 342 grama dnevnog konzumiranja ovih namirnica, a iza nje su Mađarska, Estonija, Irska i Belgija.
Irci su na samom dnu liste, jer oni jedu dnevno tek 186 grama voća i povrća, a ispred njih su Šveđani sa 237 grama i Česi sa 253 grama.
Geografski položaj igra važnu ulogu u načinu konzumiranja povrća: na sjeveru se konzumira svježe povrće, bogato vitaminima dok se na jugu više jedu čorbe od povrća, precizira se u studiji.
Evropski savjet za informisanje o hrani upozorava Evropljane koji ne poštuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da je dnevno potrebno konzumirati 400 grama voća i povrća na rizik od mogućih bolesti kao što su rak ili kardiovaskularna oboljenja.