BANJALUKA, Tokom tropskih vrućina pojačan je inspekcijski nadzor objekata u kojima se proizvodi, priprema ili prometuje hrana, a u okviru 260 kontrola samo od maja do danas utvrđeno je niz nepravilnosti u 110 slučajeva i naplaćeno 68.000 KM kazni.
Potvrđeno je ovo “Nezavisnim novinama” u Inspektoratu RS.
Brojni su propusti utvrđeni u pekarama, trgovačkim centrima, roštiljnicama, pekotekama, picerijama, restoranima, hotelima, prodavnicama, a odnosili su se na održavanje hrane u datim okolnostima, odnosno ispravnost rashladnih uređaja, održavanje higijene hrane i objekta, nepravilnu manipulaciju hranom, neredovni sanitarni pregled zaposlenih.
“Prilikom kupovine građani treba da obrate pažnju na izgled, boju, miris, konzistenciju i druga senzorna svojstva hrane”, kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.
Naročito pogodne namirnice za razvoj bakterija u ovim vremenskim uslovima, napominje ona, jesu meso i prerađevine od mesa, mlijeko i mliječni proizvodi, majoneza, jaja, sladoled, kolači, i to naročito oni s kremovima.
“U objektima u kojima se vrši priprema, usluživanje i promet hrane inspektori su kontrolisali higijenske uslove objekta i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih, dokaze o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji lica koja rade sa hranom, deklaracije i senzorna svojstva hrane, ispitivanje hrane putem ovlaštenih laboratorija, vođenje evidencije o analizama”, napominje ona.
U Pokretu potrošača tvrde da kvalitet hrane može biti loš, ali sigurnost ne. “To znači da se može desiti da je kvalitet upitan i u tom slučaju posljedice su ekonomske prirode, ali sigurnost hrane ne smije biti upitna jer izaziva ozbiljne posljedice po zdravlje. Dakle, apelujemo na potrošače da u slučaju sumnji ili saznanja o proizvodnji, pripremi ili prometu hrane po neadekvatnim standardima odmah obavijeste nadležnu inspekciju”, napominje za “Nezavisne” Dragutin Bošković iz Pokreta potrošača.
Put do bezbjedne hrane
1. Stroga higijena ruku, opreme, pribora i zaštita od insekata, glodara i drugih životinja,
2. Odvajanje sirove od termički obrađene hrane i upotreba odvojenog pribora,
3. Dobra termička obrada i podgrijavanje do vrenja,
4. Čuvanje hrane na sigurnim temperaturama, u frižideru ili preko 60 stepeni
5. Upotreba higijenski ispravne vode, detaljno pranje voća i povrća, korištenje hrane koja je u roku trajanja
Kazne
Za stavljanje u promet neispravne hrane predviđene kazne
• Od 6.000 KM do 18.000 KM za pravna lica
• Od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu
• Od 4.000 KM do 12.000 KM za preduzetnika
• Od 600 KM do 1.800 KM za pojedinca