ZAGREB, Udruženje Rogujica sa hrvatskog ostrva Pag dobilo je od Ministarstva poljoprivrede rješenje o prelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva Paška jagnjetina – oznaka izvornosti, a u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji (HPA) vjeruju da će registracija u EU biti brza.
Ministarstvo i Udruženje se sada spremaju da zajedno podnesu zahtjev Europskoj komisiji za zaštitu na nivou Evropske unije, piše Poslovni dnevnik.
Procedura zaštite geografskog porijekla trajala je punih osam godina, pri čemu je puno vremena potrošeno samo na utvrđivanje koju količinu hrane vlasnici stada mogu da nabave izvan ostrva Paga, jer je zbog sve češćih perioda suše u pojedinim godinama ugrožena prirodna ispaša samoniklim biljem na paškom kamenjaru.
Udruženje Rogujica je tokom procedure imalo stalnu stručnu pomoć HPA i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
“Paška jagnjetina probila je led, no hrvatska lista je duga, tu su još kao standardizovane pasmine Creska, Dalmatinska, Istarska, Krčka i Lička ovca i sve su priznate i od FAO”, objasnio je pomoćnik upravnika HPA Zdravko Barać, koji vjeruje da će registracija Paške jagnjetine u EU biti brza.
Poslije dobijanja sertifikata, očekivanja su prilično velika, pored efiksnijeg marketinškog nastupa i bolje prodaje na lokalnom tržištu, a za koju godinu i izvan njega, zaštitom će se, vjeruju u Udruženju, lakše nositi sa velikom sivom ekonomijom koja im godinama nanosi štetu, kao i sa ”plagijatorima” koji nude uvoznu jagnjetinu kao pašku.
Na Pagu se uzgajanjem paških ovaca bavi oko 550 porodičnih ekonomija koje imaju više od 35.000 ovaca i godišnje na tržište isporuče dvadesetak hiljada janjaca.
Hrvatska ima 13 proizvoda u postupku zaštite na nivou EU. Među njima su Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina, koji su prošli fazu provjere EK, dok je preostalih devet proizvoda kod EK u fazi razmatranja. Tanjug