LESKOVAC, Cijene povrća na pijacama u Srbiji posljednjih su dana toliko pale da se u većini gradova za 100 dinara može napuniti torba sa po kilogram krastavca, paradajza, paprike i krompira. Tako se kilogram paradajza na kvantaškoj pijaci u Leskovcu prodaje za svega sedam dinara, dok je na drugim pijacama u zemlji kilogram ovog povrća oko 20 dinara.
Uzrok ovolikog pada cijena je, kako kažu proizvođači, velika ponuda i mala tražnja. Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije, kaže da je problem velika konkurencija, uvoz iz susjednih zemalja, ali i nedovoljna zainteresovanost prerađivača povrća.
– Mnogi su se proizvođači odlučili na povrtarsku proizvodnju računajući da mogu bolje da zarade. Takođe, u ovom trenutku su se sudarili proizvodi sa otvorenog i iz plastenika – kaže Prostran.
Prodavci na pijacama u Beogradu, Kragujevcu, Subotici i Leskovcu žale se da je cijena povrća i nekoliko puta niža nego prošle godine u ovo vrijeme.
– Slabo se kupuje, po pola kilograma, kilogram, lubenice prodajemo na polutke, a maline u čašama. Prošle godine je bila znatno viša cijena, ali se i više kupovalo. Očekujemo da će prodaja porasti za mjesec dana, kada budu počele pripreme zimnica – kaže prodavac Miroslav Simić sa beogradske Bajlonijeve pijace.
U posljednja dva dana na leskovačkoj kvantaškoj pijaci, jednoj od najvećih i najjeftinih tržnica povrća, cijena pardajza je čak i skočila – sa dva do pet dinara po kilogramu na sedam do deset. Cijenu su, kako kažu, podigla dva kupca iz Bosne sa nekoliko šlepera.
– Bosanci su iznenada došli i pokupili najkvalitetniji paradajz i cijena je odmah skočila – priča Radomir Stanković iz Stajkovca, jedan od najvećih leskovačkih proizvođača povrća, koji je i ove kao i prošle godine proizveo 300 tona paradajza.
On kaže da je prošle godine u ovo vrijeme kilogram paradajza prodavan za 80 dinara. I prodavci na šarenoj pijaci u Kragujevcu kažu da ne pamte kada su cijene bile ovako niske. Ljubiša Najdanović iz Cerovca kaže da gajbu paradajza prodaje za 23 dinara, krompir 25, a krastavce od pet do 15 dinara.
– Da bih platio dnevno tezgu, treba prodati najmanje 10 do 15 gajbi, a isto toliko i da bi se platilo parkiranje vozila – kaže Najdanović. Blic