BEOGRAD, Proizvodnja mesa u Srbiji prošle godine je iznosila 457.000 tona i bila je 1,5 odsto manja u odnosu na 2008. godinu i za 3,4 procenta veća u odnosu na prosjek tokom perioda od 2001. do 2008. godine, navedeno je u najnovijem biltenu Privredne komore Srbije “Konjunkturni trendovi”.
Povećanje proizvodnje u 2009. godini u odnosu na prethodnu godinu bilježi se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u produkciji goveđeg, junećeg i telećeg mesa – za jedan odsto, ovčijeg i jagnjećeg mesa (8,7 odsto) i živinskog mesa ( 5,3 procenta).
Značajan pad od 5,3 odsto je ostvaren je u proizvodnji svinjskog mesa, a u toj vrsti produkcije takođe se bilježi smanjenje u odnosu na prosjek 2001-2008.godine od 3,8 odsto.
U proizvodnji ostalih vrsta mesa u 2009. godini u odnosu na prosječnu proizvodnju u pomenutom periodu zabilježen je rast – goveđeg, junećeg i telećeg mesa za 7,5 odsto, živinskog mesa za 19,4 i ovčijeg i jagnjećeg mesa za 31,6 procenata.
Kako je navedeno, uzroci pomenutih kretanja su, prije svega, u narušenim paritetima cijena, gubitku tržišta, ograničenim mogućnostima izvoza (sa izuzetkom junećeg i termički obrađenog svinjskog mesa), smanjenoj kupovnoj moći stanovništva i narušenom sistemu finansiranja i podsticaja.
Uzroci za takva kretanja u proizvodnji mesa su i nedovoljna sredstva u agrarnom budžetu, dezintegracija u procesu proizvodnje na relaciji primarna proizvodnja i prerada zbog, kako je ocijenjeno, ” loše obavljenog procesa privatizacije”, a takođe i neodgovarajuće funkcionisanje robnih rezervi. Tanjug