ŠAMAC, U Šamcu danas je otvoren Prvi sajam meda, zdrave hrane i korparstva pod nazivom “Dobrodošli u Posavinu”, na kojem će učestvovati 47 izlagača iz Srbije, Hrvatske i BiH.
Ovaj dvodnevni sajam organizuje Turistička organizacija Šamac u saradnji sa opštinom, pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu i turizam Republike Srpske.
Direktor opštinske Turističke organizacije Mladen Radović istakao je da je cilj sajma predstavljanje privredno-turističkih potencijala ove lokalne zajednice.
“Već četiri godine imali smo sajam meda i proizvoda od meda, a ove godine smo proširili sajamsku ponudu na zdravu hranu, tradicionalna jela Posavine i korparstvo, po kojem smo bili čuveni u Evropi”, rekao je Radović.
Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je da je ove godine odlučeno da se registruje sajam kojem će biti dodata i ponuda korparskih proizvoda.
“Prije otvaranja sajma imali smo sastanak sa predstavnicima Šumarskog fakulteta, gdje dogovaramo aktivnosti o ponovnom pokretanju prerade industrijske vrbe i korparstva na području opštine Šamac, što predstavlja ne samo jedan dio turističkog kapaciteta, nego i nova radna mjesta”, dodao je Minić.
On je izrazio očekivanje da će ova manifestacija narednih godina imati još bogatiju ponudu i više izlagača, te napomenuo da je projekat “Posavina” izuzetno važan za ovu opštinu, imajući u vidu njen geostrateški položaj.
Na ovom dvodnevnom sajmu u Šamcu, koji se održava u Hotelu “Plaža”, učestvuju medari iz Šamca, Bihaća, Osijeka, Rahića, Gračanice, Gradačca, Prnjavora, Dervente, Doboja, Šamca, Modriče, Mostara. Srna