SRBAC, U Bardači kod Srpca danas je otvorena Osma privredno-turistička manifestacija gastro fest “Srbac-Bardača 2012”, koja je okupila oko 60 ekipa, te deset izlagača hrane, domaćih proizvoda, suvenira i rukotvorina.
Sajam kulinarstva otvorio je načelnik opštine Srbac Živko Mikulić, koji je rekao da je gastro fest postao brend ove lokalne zajednice koja je po proizvodnji piletine i ribe poznata ne samo u Srpskoj i BiH, već i regionu.
“Cilj ove manifestacije je da promovišemo turističku ponudu opštine Srbac, pomognemo razvoj privrednih subjekata, omogućimo da steknu poznanstva kako bi lakše mogli na tržištu da se pojave sa svojim proizvodima”, istakao je Mikulić.
On je dodao da je opština Srbac pokrovitelj manifestacije u čijem organizovanju značajnu podršku daje i Vlada Republike Srpske preko Ministarstva trgovine i turizma.
Mikulić je naveo da se iz godine u godinu broj izlagača i posjetilaca povećava.
Danka Kojić, direktorka Turističke organizacije opštine Srbac, koja je organizator manifestacije, rekla je da je ovo prvi put da ne učestvuju takmičari iz zemalja okruženja.
Ona je podsjetila da je gastro fest nastavak jedne tradicije, odnosno Oktobarskih ribljih večeri, manifestacije koja se održavala u prijeratnim godinama.
U okviru ove manifestacije biće organizovano takmičenje u spremanju ribljeg paprikaša i jela od piletine, a najbolji će dobiti nagrade.
Osim takmičenja u pripremanju specijaliteta, posjetioci će imati priliku da uživaju u kulturno-zabavnom programu, kao i sportskim aktivnostima. Srna