VAŠINGTON, Organska hrana sve je popularnija u zapadnim zemljama jer važi za zdraviju od obične.
Međutim, kako iz Vašingtona izvještava novinar Glasa Amerike, Đorđe Putić, istraživači to dovode u pitanje.
Istraživači u Sjedinjenim Državama sproveli su obimna ispitivanja takozvane organske hrane čiji rezultati neće obradovati mnoge. Stručnjaci na Univerzitetu Stanford kažu da ta hrana nije značajno zdravija od obične.
Pitanje se često postavlja: da li je organska hrana, inače skuplja od obične, zaista toliko zdrava. Istraživači na Univerzitetu Stanford ustanovili su da je malo dokaza da je takva hrana mnogo zdravija.
Istina je, kažu oni, da organsko voće i povrće može da smanji unijetu količinu pesticida ali njihova upotreba u klasičnom povrtarstvu i voćarstvu je već daleko ispod maksimalno dozvoljenog nivoa. Pored toga, pokazalo se da organska hrana nije hranljivija od obične.
Studiju je vodila doktor Dina Bravata, viši naučni saradnik Univerziteta Stenford i iskusni internista, podstaknuta mnogim pitanjima.
“Mnogi su razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju za organsku hranu. Ali ako to čine isključivo zbog uvjerenja o zdravstvenim prednostima, mislim da nema snažnih dokaza da je to opradvano. To ne znači da ne treba da je kupuju iz drugih razloga – zbog brige o prirodi, upotrebe pesticida uopšte, postupanja prema životinjama ili zbog podrške lokalnim proizvođačima“, kaže dr. Dina Bravata sa Univerziteta Stenford.
Istraživači su ipak našli značajne razlike u vezi sa mikroorganizmima otpornim na antibiotike. Stručnjaci odavno tvrde da su šanse da bude zagađena bakterijama jednake za obje vrste hrane. Ali bakterije u organskoj piletini ili svinjetini su manje otporne na razne antibiotike – kaže doktor Bravata.
“Razlike u količini bakterija između organske i obične hrane nije bilo, ali smo pronašli da bakterije u organskoj piletini i svinjetini imaju 33 odsto manje šanse da budu otporne na razne antibiotike“, kaže Bravata.
Stenfordov tim analizirao je 237 studija u kojima se najstrožije upoređivala organska i konvencionalna hrana. Organska hrana je imala 30 odsto manje vjerovatnoće da sadrži mjerljive količine pesticida.
Međutim, Dina Bravata kaže da je razlika u nivou pesticida u mokraći djece koja su uzimala organsku od one koja su uzimala običnu hranu bila veoma mala.
Dina Bravata kaže da lično kupuje proizvode lokalnih farmera jer su najzreliji.
“Kupujem organske proizvode na osnovu nekih drugih mojih zabrinutosti ali poslije ove studije to više ne radim zato što sam zabrinuta za svoje zdravlje“, kaže dr. Bravata.
Prema američkom Sekretarijatu za poljoprivredu na organsku hranu otpada samo 4,2 odsto ukupne prodaje hrane. Taj sekretarijat proglašava neku hranu organskom ako se proizvodi bez pomoći vještačkih pesticida i đubriva i bez rutinske upotrebe antibiotika ili hormona koji podstiču rast životinja.
Posmatrači kažu da je ipak malo vjerovatno da će rezultati ove studije odvratiti veći broj ljudi od kupovine hrane koja je odgajena sa manje hemikalija. Beta