NOVI SAD, Visoke temperature vazduha prouzrokovale su ubrzanije formiranje pupoljaka na određenim voćnim vrstama što bi, ukoliko u narednom periodu dođu jači mrazevi, moglo da znatnije ošteti voćnjake, izjavio je juče profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović.
Napominjući da su pupoljci osjetljiviji na niske temperature što su razvijeniji, on je istakao da je u subotičkom i horgoškom kraju počelo cvjetanje kajsija, dok je u reonu Slankamena, na nadmorskoj visini iznad 180 metara, uočeno “pucanje” cvjetnih pupoljaka šljive.
Znatnije zahlađenje narednih dana moglo bi da ošteti voćnjake na tim nadmorskim visinama dok su oni u ravnici otporniji na takve vremenske prilike jer su “slabije krenuli”, rekao je profesor Keserović i dodao da bi štete mogle biti veće ukoliko bi temperature vazduha bile ispod minus 15 stepeni.
Imajući u vidu aktuelne vremenske uslove, Keserović je preporučio voćarima da odlože rezidbu koštičavog voća, odnosno da taj posao ne rade do početka vegetacije biljaka, da “sačekaju i vide da li će biti niskih temperatura, da se potom procijeni eventualna šteta i na osnovu toga da se odredi intenzitet rezidbe“.
Oni koji imaju manje voćnjake, na vikendicama i okućnicama, trebalo bi da okreče stabla i osnovne primarne grane, a dobro bi bilo i da oprskaju voće jačom koncentracijom bakarnog kreča, jer bijela boja odbija svjetlost i tako se pomjera vegetacija, savjetovao je Keserović.
Jabučaste voćne vrste su otpornije na niže zimske temperature i njihova rezidba može da počne, ali bi prethodno trebalo uraditi analizu rodnosti pupoljaka i na osnovu toga odrediti intenzitet rezidbe, odnosno koliko pupoljaka ostavljati, prenose agencije.