SARAJEVO, Agencija za bezbjednost hrane BiH čestitala je potrošačima Svjetski dan hrane, koji se ove godine obilježava pod motom “Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda, takođe, moraju”.
Povodom 16. oktobra – Svjetskog dana hrane, Agencija je poručila potrošačima da se pri pripremi, rukovanju i čuvanju hrane pridržavaju preporuka javnih institucija, dok je subjektima u poslovanju sa hranom ukazano na zakonsku odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane.
Agencija u saradnji sa drugim nadležnim institucijama u sistemu bezbjednosti hrane, u BiH svakodnevno radi na zaštiti zdravlja i interesa potrošača kroz niz sistemskih mjera koje omogućavaju obezbjeđenje zdravstvene ispravnosti hrane.
To podrazumija izradu pravnih propisa zasnovanih na standradima EU, jačanja kapaciteta nadležnih institucija, inspekcija, laboratorija i subjekata u poslovanju sa hranom, te kontinuranu saradnju i razmjenu iskustava i informacija sa referentnim međunarodnim organizacijama kao što su EFSA, FAO i Svjetska zdravstvena organizacija.
Osim toga, Agencija kao nacionalna kontak tačka Sistema brzog uzbunjivanja za hranu za životinje /EU RASFF/ u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima, preduzima mjere povlačenja zdravstveno neispravne hrane sa tržišta BiH u slučajevima kada dobije obavještenje o riziku za ljudsko zdravlje uzrokovano hranom.
U saradnji sa nadležnim ispekcijskim organima uspješno je završen Program kontrole ostataka pesticida u hrani biljnog porijekla u okviru kojeg je deset vrsta voća i povrća na tržištu BiH analizirano na prisustvo 190 aktivnih tvari, pa su preduzete odgovarajuće mjere radi zaštite potorošača. Srna